“Aizliegtais paņēmiens”. Operācija “Palielinām lūpas”. 2018. gada 5. novembris.

06/11/2018

Latvijas Kosmētiķu un Kosmetologu asociācija (LKKA) novērtē un pateicas  “Aizliegtā paņēmiena” veidotājiem par pievēršanos tik aktuālai problēmai, kā profesionālās  kompetences robežu pārkāpšana skaistumkopšanas praksē.  Kosmētiķi lieliski zina savas profesionālās darbības pienākumus un uzdevumus, savas kompetences robežas, apzinās savu personisko atbildību par profesionālās darbības rezultātiem. Tāpēc raidījumā  jo nepatīkamāk bija redzēt un dzirdēt atsevišķu speciālistu minstināšanos, mānīšanos, klientu maldināšanu,  it kā viņas nezinātu, ir kosmētiķis vai kosmetologs, ir vai nav tiesīga veikt filleru ievadīšanas procedūru. Šajā gadījumā, veicot mūsdienās tik populāro lūpu palielināšanu, kosmētiķes bezatbildīgi pārkāpa savas profesionālās kompetences robežas, tā apdraudot klienta veselību un drošību. Bēdīgi, ka speciālists, zinot, ka nedrīkt, riskē un dara, jo man jau izdosies. “…riski būt pieķertai ir zemi”, precīzi pateica raidījuma vadītājs Guntis Bojārs. Skarbi.

 Ar sabiedrības informētību, skaistumkopšanas profesionāļa personisko atbildību , asociācijas mudinājumiem “tā nedarīt” vien nepietiek. Valstiskā līmenī ir jārada kontroles mehānisms, kas nodrošinātu uzraudzību par likumā prasītās profesionālās izglītības dokumenta, ārstniecības personas sertifikāta klātesamību konkrētai uz kosmētisko pakalpojumu veikšanu pretendējošai personai , par atsevišķu produktu izplatītājfirmu praksi pieaicināt uz apmācībām skaistumkopšanas speciālistus bez atlases, ir vai nav tiesīgi veikt konkrēto procedūru. Bizness ienesīgs, iet no rokas. Arī tas veicina šī negatīvā procesa jeb nelikumības izplatīšanos. Tā nav LKKA kompetence.

Līdzīgs, taču ne mazāk problemātisks, klienta veselībai un drošībai bīstams ir vēl viens stāsts. Kosmētiskos pakalpojumus, līdzās profesionāļiem, nekontrolēti veic arī amatieri, mūžizglītības sejas vai ķermeņa estētiskās kopšanas kursu beidzēji, personas bez kosmētiķa profesionālās izglītības un  kvalifikācijas. Arī viņi sevi dēvē par “kosmetologiem”, grauj kosmētiķa profesijas prestižu.  LKKA savas kompetences robežās aktualizē, cīnās ar šo problēmu, taču pagaidām bez pozitīva risinājuma.

 LKKA valde ir atvērta sadarbībai ar mēdijiem un izsaka cerību saņemt žurnālistu atsaucību  sabiedrības informēšanā par problēmām skaistumkopšanas praksē arī turpmāk.

Latvijas Kosmētiķu un Kosmetologu asociācijas Valdes vārdā

Nellija Janaus

Valdes priekšsēdētāja

2018. gada 6. novembris.

Pilnu Latvijas Televīzijas raidījumu "Aizliegtais paņēmiens”. Operācija “Palielinām lūpas”. 2018. gada 5. novembris,

skatīt šeit: