Skaistumkopšanas pakalpojumu nozare vēršas pie tiesībsarga

30/11/2020

Skaistumkopšanas pakalpojumu nozare vēršas pie tiesībsarga ar acinājumu novērst netaisnību pret nozarē strādājošajām sievietēm

Latvijas Skaistumkopšanas speciālistu asociācija (LSSA), Latvijas Kosmētiķu un kosmetologu asociācija (LKKA) nosūtījusi vēstuli tiesībsargam Jurim Jansonam. Asociācijas vēstulē norāda uz valdības nevienlīdzīgo attieksmi pret nozari, kā arī nabadzības risku, kam ārkārtas lēmuma dēļ būs pakļautas nozarē strādājošās sievietes.

Asociācijas aicināja Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu un veselības ministri Ilzi Viņķeli steidzamības kārtā sēsties pie sarunu galda ar nozari, tādā veidā izrādot cieņu un empātiju pret nozarē strādājošajiem un meklējot risinājumus nozares krīzei. Neskatoties uz nozarē lielo darbinieku skaitu, uz sarunu piekrita tikai veselības ministre, ar kuru neizveidojās dialogs.

Valdības lēmums ietekmē tūkstošiem nozarē strādājošo cilvēku, kas paliek bez iztikas līdzekļiem, kā arī tas mērķtiecīgi iedzen nozari atpakaļ ēnu ekonomikā, pret ko pašregulācijas ceļā asociācijas pēdējos gados bija iestājušas.

“Tā ir nevienlīdzīga un netaisnīga attieksme pret nozari, salīdzinot ar citiem valdības pieņemtajiem ierobežojumiem. Nozarē strādā tūkstošiem sievietes no dažādiem reģioniem, tostarp daļa vientuļās mātes, kuras ilgstoši lēmuma dēļ paliek bez iztikas līdzekļiem un sociālā atbalsta, jo galvenokārt ir patentmaksātājas, kas nozīmē, ka varēs saņemt tikai 330 eiro dīkstāves pabalstā, savukārt uz bezdarbnieka pabalstu nemaz nevar pretendēt. Līdz ar to viņas ir pakļautas nabadzības riskam. Tie nav ierobežojumi, bet ir profesionālās darbības aizliegums. Mūsuprāt, ir skartas cilvēktiesības - liegta iespēja gūt ienākumus, lai izdzīvotu,” norāda Sabīne Ulberte, Latvijas Skaistumkopšanas speciālistu asociācijas prezidente.

“Mums ir jādzīvo un jānodrošina ar iztiku ģimenes! Pieņemtais lēmums aizliegt sniegt skaistumkopšanas pakalpojumus radīs situāciju valstī, kad pakalpojumi tiks sniegti nekontrolēti, nereģistrētās praksēs, nepiemērotos apstākļos un radīs arī situāciju izplatīties neizsekojamiem inficēšanās ar “COVID – 19” gadījumiem, kā arī jebkādu citu infekciju uzliesmojumam valstī, kā piemēram C hepatītam, HIV vīrusam un citām smagām un neatgriezeniskām veselības problēmām,” atzīst Renāte Reinsone, Tūrisma un skaistumkopšanas NEP skaistumkopšanas sektora apakšpadomes vadītāja, Latvijas Kosmētiķu un kosmetologu asociācjas prezidente.   

Asociāciju vadītāji nav apmierināti ar ierobežojumu pieņemšanas mehānismu. Viss noticis bez konsultācijām ar attiecīgajām profesionālajām asociācijām, bez gūtās pieredzes ārkārtas situācijā pavasarī un reālās situācijas tagad izvērtēšanas mācībām. Brīdī, kad tiek apsvērti ierobežojumi, kas skar dažādas dzīves jomas, darba vietas un cilvēku pārvietošanās brīvību, vienlaikus bija jābūt gataviem piedāvāt cieņpilnus atbalsta pasākumus, lai vīrusa izplatīšanos ierobežojošie pasākumi ietu roku rokā ar atbalstu ekonomikai. Nozare nepiekrīt 330 eiro kompensācijām, ņemot vērā ieguldījumus, īres maksu un komunālos maksājumus!                        

Vienīgais ministrs, kas uzaicināja nozares pārstāvjus uz sarunām, bija iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens, kas pārrunāja epidemioloģiskās drošības pasākumus un parakstīja ar nozari saprašanās memorandu par nozares gatavību ievērot epidemioloģiskos drošības pasākumus ar mērķi atjaunot to darbību.

Nozares pārstāvji vērš uzmanību, ka skaistumkopšanas speciālistiem kosmetoloģijā nav iespējams veikt darba pienākumus attālināti. Tas nozīmē pilnīgu profesionālā darba pārtraukšanu, kas attiecīgi neparedz iespēju gūt ikdienas ienākumus. Ņemot vērā, ka liela daļa skaistumkopšanas pakalpojumu nozarē kā nodokļu maksāšanas veidu ir izvēlējušies patentmaksu vai saimnieciskās darbības veicējs – pašnodarbinātais, šo amatu veicējiem nav iespēja izmantot apmaksātus atvaļinājumus, slimības lapas un iegūt citus atvieglojumus, kas šobrīd būtu iespējami ārkārtas stāvokļa laikā. Turklāt nozarē strādājošie nekādā mērā netika brīdināti, ka divu dienu laikā paliks bez jebkādas iespējas iegūt ikdienai nepieciešamos ieņēmumus.

Nozari pārstāvošās asociācijas uzsver, ka nozarē pastāv risks vēl vairāk attīstīties nelegālajiem un nereģistrētajiem skaistumkopšanas pakalpojumu sniedzējiem, jo šobrīd reģistrētie speciālisti, nespēs segt izdevumus, kas saistīti ar oficiālu darba vietu (telpu īre, komunālie maksājumi, utt.). Pieņemtais lēmums slēgt skaistumkopšanas speciālistu kosmetoloģijā darbu radīs situāciju valstī, kad pakalpojumi tiks sniegti nekontrolēti, nereģistrētās praksēs, nepiemērotos apstākļos un radīs arī situāciju izplatīties neizsekojamiem inficēšanās ar “COVID – 19” gadījumiem, kā arī jebkādu citu infekciju uzliesmojumam valstī, kā piemēram C hepatītam, HIV vīrusam un citām smagām un neatgriezeniskām veselības problēmām.

Nozare no savas puses pauda gatavību sniegt priekšlikumus vēl stingrāku ierobežojumu ieviešanai skaistumkopšanas speciālistu  darbā, kā arī izveidot drošu procedūru sarakstu un aizliegt uz laiku veikt konkrētas procedūras, kuru darbības laikā nav iespējams nodrošināt maksimālo inficēšanās risku samazinājumu, kā arī sniegt vēl virkni priekšlikumus, lai veselības aprūpes pakalpojumu jomā, kas skar arī skaistumkopšanas procedūras, lai tiktu panākts saprātīgs risinājums “COVID-19” inficēšanas gadījumu samazināšanai un kontrolēšanai, bet ļautu skaistumkopšanas speciālistiem  turpināt sniegt  legālus un drošus kosmetoloģijas pakalpojumus saviem klientiem.