Veselības ministre nav mūs sadzirdējusi

29/11/2020

Skaistumkopšanas profesionāļi: Veselības ministre nav mūs sadzirdējusi

27. novembrī tiešsaistē notika skaistumkopšanas pakalpojumu nozares pārstāvju tikšanās ar veselības ministri Ilzi Viņķeli. Nozari pārstāvēja - Latvijas Skaistumkopšanas speciālistu asociācijas prezidente Sabīne Ulberte  un Latvijas Kosmētiķu un kosmetologu asociācijas prezidente Renāte Reinsone. Galvenais secinājums pēc šīs tikšanās – neviens nav gatavs ieklausīties nozares argumentos, problēmās un sāpē. Neviens nav gatavs atbildēt, kāpēc darbība ir aizliegta tieši mūsu nozarei, kuras speciālisti ievēro augstākos epidemioloģiskās drošības standartus, un ar ko mūsu pakalpojums atšķiras no tāda paša, kas tiek sniegts ārstniecības iestādēs, kur tas nav aizliegts? Un tieši neviens tāpat nav gatavs runāt, kā mums iztikt šajā laikā, ja vienīgais, uz ko varam cerēt, ir 330 eiro pabalsts un vēl jautājums - kad!?

Mūsu sarunas ar ministri mērķis bija lūgums atcelt ierobežojumus skaistumkopšanas pakalpojumu sniedzējiem pēc 6. decembra, jo tie ir netaisnīgi attiecībā pret citām tautsaimniecības nozarēm, mēs nevaram sniegt pakalpojumus attālināti un mums nav sociālā aizsardzība, bet mēs esam viena no retajām nozarēm, kurā ir visaugstākie drošības standarti pakalpojumu sniegšanā līdzīgi kā veselības jomā strādājošajiem.

Veselības ministre uzskata, ka ierobežojumi ir pieņemti, saslimstība turpina augt un tuvākajā laikā neredz iespēju atcelt aizliegumu skaistumkopšanas speciālistiem sniegt pakalpojumus. Visticamāk, ka nākšoties pieņemt vēl stingrākus ierobežojumus. Kā arī neesot saņemti signāli, ka sabiedrībai trūkst skaistumkopšanas pakalpojumi. Katram sava taisnība!

Nav jēgas pārstāstīt šo sarunu. Esam sarūgtināti, ka tik mazā valstī kā Latvija nespējam atrast kopēju valodu un ministre runā vienā valodā, mēs – citā. Šis nav stāsts par pakalpojuma pieprasījumu, bet gan tūkstošiem pakalpojumu sniedzēju, kas netaisnīgi ir palikuši bez darba, bez ienākumiem, bet kas patiesībā ir viena no visdrošākajām nozarēm.

Žēl bija dzirdēt un redzēt ministrijas attieksmi attiecībā uz skaistumkopšanā nodarbinātajiem. Nozares pārstāvji piedāvāja sadarboties ar SPKC pie nosacījuma, ja nozare drīkst strādāt – ievērojot stingru ierobežojumu reglamentu, kurš ir kontrolējams tikai un vienīgi reģistrētās, legālās praksēs – kas dotu iespēju kaut nelielā mērā gūt iztikas līdzekļus nozarē strādājošajiem. Diemžēl nozares pārstāvji netika sadzirdēti.

Cerību vieš tas, ka Viņķeles kundze solīja, ka, ja situācija divas nedēļas būs stabila - nepieaugs inficēto skaits, mūsu nozare būs tā, kuru pakāpeniski atvērs vienu no pirmajām.

Vienojāmies, ka no savas puses sagatavosim rekomendācijas pakāpeniskai drošu skaistumkopšanas pakalpojumu atjaunošanai.

Mēs neatkāpsimies! Nepiekrītam netaisnīgumam! Meklēsim citus ceļus, lai atjaunotu nozares darbību.