Aptauja: 80% skaistumkopšanas nozarē strādājošo no valsts saņēmuši līdz 300 eiro

11/01/2021

Aptaujā piedalījās 1138 skaistumkopšanas speciālistu.

No tiem valsts atbalstam pieteikušies 65%, 2/3 no tiem (jeb 44% no visiem aptaujātajiem) saņēmuši valsts atbalstu.

Savukārt trešdaļai VID atteicis izmaksu kā galvenos iemeslus minot – nav nepieciešamais apgrozījuma kritums, valdes loceklis un darbinieks vienā personā, nesen uzsākts darbs nozarē, atvaļinājums augustā, nav aktīvs patents, uzņēmējdarbības formas maiņa, uzņēmumā reģistrēti vairāki darbības virzieni, atgriešanās pēc bērna kopšanas atvaļinājuma.

Starp nozarē strādājošajiem ir liels īpatsvars, kas nepieteicās valsts atbalsta instrumentiem. Galvenie iemesli slēpjas strādājošo neticībā, ka VID izmaksās atbalstu – neatbilst kritērijiem, negatīva pieredze pavasarī, kad bijis jāatmaksā saņemtais atbalsts, nodokļu parādi (ja savs uzņēmums), potenciālās izmaksu summas ir pārāk mazas pretstatā birokrātijai.

Aptauja veikta pēc Latvijas Kosmētiķu un kosmetologu asociācijas iniciatīvas laika periodā no šī gada 5.- 10 janvārim.

Starp respondentiem 41% strādā kā kosmētiķi, skaistumkopšanas speciālisti, 27% - manikīri, pedikīri, 17% - frizieri, 15% - pārējie (vizāžisti, permanentais make-up, skropstu meistari, SPA speciālisti, masieri, u.c.).

Savukārt pēc uzņēmējdarbības formas patenta maksātāji bija 22%, pašnodarbinātas personas –56%, algoti darbinieki  -  12%, valdes locekļi – 10%.

Saņemtā atbalsta sadalījums (eiro):